top of page

MANUELE THERAPIE

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken.

 

  • tractie en translatie: het zachtjes uit elkaar brengen van de gewrichtsoppervlakken en een corrigerende mobilisatie uitvoeren.

  • manipulaties worden toegepast zowel aan de grotere gewrichten zoals de elleboog en heup maar ook aan de kleinere gewrichten zoals deze in de wervelkolom. Vaak gaan manipulaties gepaard met een 'klikkend' geluid. In de volksmond spreekt men van 'kraken'. Dit klinkt misschien wat ruw maar in de praktijk gebeurt dit zeer gelokaliseerd en onder geringe druk waarbij het weefsel zo weinig mogelijk belast wordt.

 

De verschillende technieken worden juist afgestemd aan de noden van de patiënt.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

bottom of page